Varustevinkkejä ja -linkkejä
Taekwondovarusteiden hankkiminen voi tuottaa päänvaivaa. Mitä kaikkea sitä oikein tarvitaan ja mistä varusteita kannattaisi lähteä etsimään? Mukwanin konkarit ovat koonneet tähän artikkeliin vinkkejä varusteiden hankintaan. Jos kysyttävää kuitenkin vielä herää, Mukwanin ohjaajia voi aina nykäistä hihasta!
Dobok:
Alkuun pääsemiseksi tarvitaan tietysti harjoituspuku eli dobok. Värivöillä dobokin kaulusten tulee olla valkoiset. Mustavöiset harrastajat käyttävät mustakauluksisia pukuja. Nettikaupoissa on myynnissä usein joko WT/WTF-pukuja tai ITF-pukuja. Huolehdithan, että tilaat WT/WTF-puvun ja varusteet. Harjoituspuku tulee pitää puhtaana ja pestä säännöllisesti. Useamman puvun hankkiminen helpottaakin pesurumbaa. Pukujen mitoitus ilmoitetaan senttimetreinä. Puvun koko kannattaa valita mieluummin yläkanttiin: Onkin hyvä, että esim. 160cm pitkä henkilö tilaa 170cm kokoisen puvun. Puvussa tulee voida liikkua vapaasti ja liian pitkiä hihoja/lahkeita voi tarvittaessa lyhentää. Vyötä ei tarvitse hankkia itse.
Panssari:
Oman panssarin hankkiminen helpottaa treenaamista. Kokoa valitessa kannattaa hyödyntää kokotaulukoita. Kisoissa on käytössä järjestäjän puolesta elektroniset panssarit.
Kypärä:
Kypärää hankkiessa kannattaa myös tutkia kokotaulukoita. Harjoituksissa käytettävä taekwondokypärä on väriltään valkoinen. Kypärä on hyvä olla harjoituksissa pääkontaktin harjoittelua varten ja muutenkin yllättävien tilanteiden ja vahinkojen varalta. Kisoissa junioreilla on pääkontakti 12 ikävuodesta eteenpäin, joten kypärä on hyvä hankkia jo varhaisessa vaiheessa. Alle 15-vuotiailla on kisoissa visiirikypärät. Kisoissa käytetään elektronisia pääsuojia, ja ne tarjotaan kisajärjestäjän puolesta. Peruskypärällä pärjää treeneissä siis oikein hyvin.
Sääri- ja käsivarsisuojat:
Sääri- ja käsivarsisuojat ehkäisevät kolhuja ja mustelmia, joita harjoittelun lomassa saattaa tulla. Nämä ovat myös pakollisia varusteita kisoissa.
Muita suojia, joita suosittelemma hankkimaan, ja jotka ovat myös kisoissa pakollisia:
-Alasuojat
-Hanskat
-Jalkapöytäsuojat
Jalkapöytäsuojien tulee olla kisoissa elektroniset.
-Hammassuojat
Hammassuojien tulee olla valkoiset tai läpinäkyvät. Niitä on saatavilla myös useimmissa urheilukaupoissa.
Läpyskät eli potkumaalit:
Seuralla on jonkin verran läpysköitä, mutta etenkin aikuisharrastajien kannattaa harkita oman läpyskän hankkimista treenien jouhevoittamiseksi.
Yhteenvetona:
Kriittisimmät hankittavat varusteet uudelle harrastajalle ovat dobok, sääri- ja käsivarsisuojat sekä kypärä. Seuralla on jonkin verran panssareita ja läpysköitä lainattavaksi.
Hyväksi havaittuja nettikauppoja:
https://www.finbudobest.com/tuote-osasto/taekwondo/
Mitä muuta treenikassista kannattaa löytyä:
- Kylmäpakkaus
- Laastaria ja urheiluteippiä
- Vesipullo
- Pieni pyyhe jalkojen pesuun ennen treeniä