Seurakoordinaattori vahvistamaan Mukwanin rivejä

”Käykö sulle, että saat palkkalaskelman sähköpostilla?”

”Pystyykö tota työaika-Exceliä muokkaamaan helposti myös kännykällä?”

”WhatsAppissa ei ollu myyräemojia, niin se on nyt hiiri.”

Marraskuun 2017 lopussa seuramme puheenjohtajan, rahastonhoitajan, kirjanpitäjän ja joulukuun alusta työnsä aloittaneen seurakoordinaattorin puhelimet kilisivät, kun Mukwanin työmyyrät -WhatsApp-ryhmässä valmistauduttiin Mukwanin ensimmäisen palkallisen työntekijän työnaloitukseen.

Välillä töitä saa tehdä tosissaan, mutta Mukwanissa ei ikinä vakavissaan. Huumori on pidettävä mukana, mistä meitä muistuttavat Mukwanin työmyyrät WhatsApp-kuvakkeessaan seurakoordinaattorin työtehtävistä viestimiseen tarkoitetussa ryhmässä. Kuva: Maiju Lari

OKM:n tuki mahdollisti työntekijän palkkaamisen

Vuosi sitten seuramme haki opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta osa-aikaisen työntekijän palkkaamiseen ja keväällä saatiin myönteinen päätös. Riemu-uutisten jälkeen alkoi valmistautuminen työnantajuuteen – täytyi ottaa selvää, mitä kaikkea täytyy huomioida seuran toimiessa työnantajana. Tässä valmistautumisessa olivat merkittävänä apuna esimerkiksi Keski-Suomen Liikunta ry:n tarjoamat koulutukset.

Tähän asti seuramme on toiminut täysin vapaaehtoistyöllä. Seuran pyörittäminen vapaaehtoisvoimin on mielestäni hienoa, sillä silloin toiminta on perustuksia myöten tasa-arvoista ja jaettu työ luo arvokasta yhteishenkeä. Vapaaehtoistyöhön liittyy kuitenkin olennainen ongelma: Ihminen tekee mieluiten sitä, mikä on kivaa. Olemme taekwondoseura, joten lienee selvää, että lajitoimintaa tehdään yleisesti mieluummin kuin vaikkapa laskutusta tai kirjanpitoa.

Työntekijän palkkaamisella haetaan helpotusta tähän ongelmaan. Hallinnollisten tehtävien siirtäminen osittain palkallisen työntekijän harteille vapauttaa muilta seuratoimijoilta voimia itse lajitoiminnan kehittämiseen. Seurakoordinaattori ei todennäköisesti tule olemaan kovin näkyvä osa perusharrastajan taekwondoharjoittelua.

Yksi käytännön esimerkki seurakoordinaattorin työn tarjoamista mahdollisuuksista on se, että voimme tarvittaessa lisätä erilaisia maksuvaihtoehtoja harjoitusmaksuille, kun laskutuksen hoitamiseen on nyt enemmän resursseja.

Mutta nyt se, mikä kaikkia meitä kiinnostaa: Kuka on tämä uusi seurakoordinaattorimme?

Jaana Keskinen saapuu luokseni lumiseen Kortepohjaan kirjoittamaan työsopimusta. Hän valittelee, kuinka eri talviurheilulajien kilpailut menevät päällekkäin. Hän päätyi seuraamaan hiihtoa.

Urheilun seuraaminen on Jaanalle lähellä sydäntä. Taekwondomatolle hän ei ole uskaltautunut, mutta laji on hyvässä muistissa olympialaislähetyksistä. ”Sillein tsiuh viuh jaloilla miekkailtiin, olihan se hienon näköistä, mutta ei minusta ole itse harrastamaan. Liian pelottavaa!” Vielä riittää siis pehmiteltävää ennen kuin näemme seurakoordinaattoriamme alkeiskurssilla.

Jaanalla on rautainen kokemus yhdistystoiminnasta ja käsityksemme yhdistystoimijan arjesta tuntuu osuvan hyvin yhteen. Kysyinkin, mikä muisto yhdistystoiminnasta on jäänyt hänellä voimakkaimmin mieleen:

”Mieleen on jäänyt tunnelma metsässä puoli kahdeksan aikaan aamulla kaatosateessa järjestämässä lasten metsäpäivää. Pitkospuut olivat liukkaat, ruoho oli liukasta ja mutaista, nuotion sytyttäminen oli yhtä tuskaa ja oli kylmäkin vielä. Iltapäivän kruunasi poika, joka kielloista huolimatta leikki laiturilla ja molskahti järveen. Kaverit onneksi kiskoivat pojan ylös, eikä paikalle hälytetyn opettajan osaksi jäänyt muuta kuin saattaa poika pikaisesti nuotiolle lämmittelemään. Olosuhteista huolimatta siinäkin tilanteessa oltiin hyvällä porukalla ja sitä hommaa tehtiin yhdessä. Saatiin vietettyä hauska päivä. Se mun mielestä kuvastaa sitä, miksi tätä hommaa tehdään.”

Mutta mitä meidän seurakoordinaattorimme tekee ollessaan vapaalla?

”Urheilun seuraamisen lisäksi tykkään lukea, katsoa elokuvia ja matkustella, välillä villiinnyn ristipistoihin. Yritän myös opetella espanjaa ja saksaa. Olen yllättänyt itseni jopa vähän onnistumalla!”

Mitä odotat työltäsi Mukwanissa?

"Odotan innolla, että perehdytys alkaa ja että porukka tulee paremmin tutuksi. Tällä hetkellä vähän tietysti jännittää uusi työ, mutta sanoisin, että se on sellaista positiivista jännitystä."

Uusi vuosi tuo siis ainakin Mukwanin yhdistystoimintaan uusia jännittäviä tuulia. Haluan tässä samalla kiittää kanssani erityisen ison työpanoksen tehneitä työmyyriä Maria Nummelaa ja Anna Hakkaraista. Ilman apuanne ei olisi meidän seurallamme nyt työntekijää, kiitos!

Iloista ja taekwondontäyteistä uutta vuotta kaikille mukwaninmielisille!

Toivottaa
Maiju Lari
kauden 2016-2017 hallituksen puheenjohtaja
seurakoordinaattorin esimies

comments powered by Disqus